Een vreemde eend in de bijt

Door don_jorg op dinsdag 24 maart 2015 21:15 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 3.421

Hoi allen,

Tja, ben ik een vreemde eend in de bijt? Voor veel mensen binnen tweakers.net ben ik de duivel: een marketeer. Je weet wel: van die mensen die van begin tot eind liegen en daar nog bakken geld mee verdienen. Die verraders van echte specs, de mensen die misbruik maken van onwetende consumenten. Zo'n mannetje, dat alleen Apple gebruikt. Niet vanwege de specs, maar vanwege het oplichtende logo op de achterkant.

Om met het laatste te beginnen: ja, ik heb een MacBook Pro. En ja, ik vind dat logo nog steeds geinig. Maar ik type dit op m'n pc, waar twee videokaarten vier monitoren aansturen, met links van me een opknapper, rechts een oude XP-server en daartussen twee NAS-systemen.

Dus, wat ben ik nou? De duivel, of toch ook een beetje een nerd? Ik vind programmeren vreselijk. Heb al zestien keer Linux geïnstalleerd om het een paar weken later weer te verwijderen. Natuurlijk heb ik een iPhone en een AppleTV. Maar daarnaast staat weer een mediaspeler, net als in de slaapkamer en op de slaapkamers van de kinderen.

Een vreemde eend in de bijt...

De hele familie vertrouwt op mij als hun (windows)bak er weer eens mee ophoudt vanwege de twaalf handige toolbars die geïnstalleerd zijn. Maar een router zo configureren dat een VPN werkt? Dacht het niet.

Ik werk in de IT, daarnaast heb ik ook in de techniek gewerkt. Bij websites, wetenschappelijk instrumentarium en resellers van UNIX-systemen. Maar mijn hart ligt aan de marketingkant van dit alles.

Is marketing echt zo slecht? Natuurlijk, de Keuringsdienst van Waarde laat vaak genoeg zien dat er maar wat gezegd wordt en klanten voorgelogen worden. Of toch niet?

Ik vergelijk marketing altijd met een eerste date. Inmiddels ben ik heel gelukkig getrouwd, maar de eerste keer dat ik m'n vrouw ontmoette, heb ik haar niet verteld dat ik snurkte, de neiging heb om het afval veel te laat naar buiten te brengen en ik kan genieten van een avond Flight Simulator. Leek me niet slim. Inmiddels accepteert ze het, gelukkig.

Marketing lijkt daar wel op. Je gaat niet zeggen 'van Coca Cola word je erg dik'. Het is absoluut waar, maar da's niet slim. Marketing concentreert zich op de positieve zaken, je moet immers je product verkopen.

Soms gaat marketing daar écht te ver in. Liegen heb ik ook een hekel aan. Maar het benadrukken dat je product heel goede kanten heeft: waarom niet?

Gelukkig zit ik niet in de FMCG (Fast Moving Consumer Goods - zeg maar alles wat je in de supermarkt koopt) wereld. Ik zit dus in de IT, met producten waar een lang verkooptraject aan vooraf gaat voordat een klant ja zegt. Ik zorg dan dat een potentiële klant aandacht krijgt voor onze producten en hopelijk leidt dat tot een gesprek of een mailtje. Daarna mag de verkoopafdeling het van me overnemen.

Is marketing slecht? Soms wel.
Is het erg om je positieve kanten te benadrukken? Echt niet.
Liegt marketing? Soms, maar meestal niet.

Een vreemde eend in de bijt...
Ja, dat ben ik wel. Mijn favoriete website is niet marketingtribune.nl, maar tweakers.net. Heerlijk om mee te lezen over zaken waar ik weinig van begrijp, maar des te interessanter vind.

Zo zie je maar, ook onder de tweakers vind je de duivel...