Een vreemde eend in de bijt

Door don_jorg op dinsdag 24 maart 2015 21:15 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 3.344

Hoi allen,

Tja, ben ik een vreemde eend in de bijt? Voor veel mensen binnen tweakers.net ben ik de duivel: een marketeer. Je weet wel: van die mensen die van begin tot eind liegen en daar nog bakken geld mee verdienen. Die verraders van echte specs, de mensen die misbruik maken van onwetende consumenten. Zo'n mannetje, dat alleen Apple gebruikt. Niet vanwege de specs, maar vanwege het oplichtende logo op de achterkant.

Om met het laatste te beginnen: ja, ik heb een MacBook Pro. En ja, ik vind dat logo nog steeds geinig. Maar ik type dit op m'n pc, waar twee videokaarten vier monitoren aansturen, met links van me een opknapper, rechts een oude XP-server en daartussen twee NAS-systemen.

Dus, wat ben ik nou? De duivel, of toch ook een beetje een nerd? Ik vind programmeren vreselijk. Heb al zestien keer Linux geÔnstalleerd om het een paar weken later weer te verwijderen. Natuurlijk heb ik een iPhone en een AppleTV. Maar daarnaast staat weer een mediaspeler, net als in de slaapkamer en op de slaapkamers van de kinderen.

Een vreemde eend in de bijt...

De hele familie vertrouwt op mij als hun (windows)bak er weer eens mee ophoudt vanwege de twaalf handige toolbars die geÔnstalleerd zijn. Maar een router zo configureren dat een VPN werkt? Dacht het niet.

Ik werk in de IT, daarnaast heb ik ook in de techniek gewerkt. Bij websites, wetenschappelijk instrumentarium en resellers van UNIX-systemen. Maar mijn hart ligt aan de marketingkant van dit alles.

Is marketing echt zo slecht? Natuurlijk, de Keuringsdienst van Waarde laat vaak genoeg zien dat er maar wat gezegd wordt en klanten voorgelogen worden. Of toch niet?

Ik vergelijk marketing altijd met een eerste date. Inmiddels ben ik heel gelukkig getrouwd, maar de eerste keer dat ik m'n vrouw ontmoette, heb ik haar niet verteld dat ik snurkte, de neiging heb om het afval veel te laat naar buiten te brengen en ik kan genieten van een avond Flight Simulator. Leek me niet slim. Inmiddels accepteert ze het, gelukkig.

Marketing lijkt daar wel op. Je gaat niet zeggen 'van Coca Cola word je erg dik'. Het is absoluut waar, maar da's niet slim. Marketing concentreert zich op de positieve zaken, je moet immers je product verkopen.

Soms gaat marketing daar ťcht te ver in. Liegen heb ik ook een hekel aan. Maar het benadrukken dat je product heel goede kanten heeft: waarom niet?

Gelukkig zit ik niet in de FMCG (Fast Moving Consumer Goods - zeg maar alles wat je in de supermarkt koopt) wereld. Ik zit dus in de IT, met producten waar een lang verkooptraject aan vooraf gaat voordat een klant ja zegt. Ik zorg dan dat een potentiŽle klant aandacht krijgt voor onze producten en hopelijk leidt dat tot een gesprek of een mailtje. Daarna mag de verkoopafdeling het van me overnemen.

Is marketing slecht? Soms wel.
Is het erg om je positieve kanten te benadrukken? Echt niet.
Liegt marketing? Soms, maar meestal niet.

Een vreemde eend in de bijt...
Ja, dat ben ik wel. Mijn favoriete website is niet marketingtribune.nl, maar tweakers.net. Heerlijk om mee te lezen over zaken waar ik weinig van begrijp, maar des te interessanter vind.

Zo zie je maar, ook onder de tweakers vind je de duivel...

Reacties


Door Tweakers user Felyrion, woensdag 25 maart 2015 00:45

Leuke post, leuk geschreven :)

Ik zou het denk ik wel leuk vinden als je eens wat van je "dilemma's" (hoe ver ga je in marketen) of je ervaringen met de koppeling tussen IT en marketing zou willen delen. Ben benieuwd :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 maart 2015 00:46]


Door Tweakers user oohh, woensdag 25 maart 2015 01:08

Inderdaad leuk geschreven. Alleen volgens mij ben je niet zo heel vreemd ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 maart 2015 01:09]


Door Tweakers user sys64738, woensdag 25 maart 2015 08:13

Had ik het niet gezegd: het gaat hard bergafwaarts met T.net :Y)

Leuke post.


Door Tweakers user TIGER79, woensdag 25 maart 2015 08:42

Leuke stuk,
maar dan wil ik toch nog iets inhoudelijks kwijt :
Marketing concentreert zich op de positieve zaken, je moet immers je product verkopen.
Kijk dat laatste dat is wat een boel mensen stoort over het marketeer zijn (of bankier, of verzekeraar), niet eens het liegen waar jij in je stuk op ingaat. Het gaat er om dat alle normen en waarden, alle sociale aspecten, het pad moeten ruimen ter bervordering van het verkopen van je product, of winst maken, of verbeteren van je eigen positie....
Jou vergelijking met en blind date klopt nog steeds, maar dan zou je die met een egoistisch doel moeten uitbreiden :
Ik vergelijk marketing altijd met een eerste date. Inmiddels ben ik heel gelukkig getrouwd, maar de eerste keer dat ik m'n vrouw ontmoette, heb ik haar niet verteld dat ik snurkte, de neiging heb om het afval veel te laat naar buiten te brengen en ik kan genieten van een avond Flight Simulator,immers uiteindelijk wou haar nog steeds in bed zien te krijgenn

Trouwens die blind date vergelijking is veels te breed, deze is ook ontzettend goed toepasbaar voor een software ontwikkelaar, of een aannemer, of de loodgieter...

Ik bedoel dit allemaal niet veroordelend, alleen volgens mij heb je niet helder waar die "nare bijsmaak" komt wanneer men het heeft over een marketeer, vaak een persoon die over mensen (ook collega's) gaat om zijn doel te bereiken. Dat liegen inderdaad een van zijn tools is is maar een bijzaak, dat is niet de voornaamste reden voor de gecreerde antipathie...

Door Tweakers user Ample Energy, woensdag 25 maart 2015 10:50

Marketing op zich heb ik geen moeite mee. Het is meer dat de gemiddelde reclame er vanuit gaat dat de persoon die hem bekijkt een volslagen mongool is. Voor de mensen die niet vatbaar zijn voor jingles, kleine kinderen en neppe interviews is marketing over het algemeen een zeer frustrerend fenomeen.

Niet elke marketeer is slecht. Misschien ben jij wel de bedenker van "Goeiemochel". Dan heb je mijn leven toch een beetje verbeterd. Maar als jij degene bent die zijn reclame richt op volwassenen en alleen kleine kinderen aan het woord laat, ja, dan ben je de duivel :P

Leuk geschreven stukje trouwens. Ik ben benieuwd naar volgende verhalen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 maart 2015 10:55]


Door Tweakers user don_jorg, woensdag 25 maart 2015 18:16

@Felyrion: over dilemma's: in mijn tak van sport heb ik die eigenlijk heel weinig. Ja, soms maak je een overweging of je een bepaalde feature wel of niet vermeldt. Voorbeeld: een feature die nog niet af is, maar dat wel binnen zeer afzienbare tijd (zeg: 3 maanden) zal zijn. Ik kies er dan eigenlijk altijd voor hem al te vermelden. Eigenlijk is dat ook liegen, maar gezien de trajecten die wij bij onze klanten hebben, is die feature alweer bijna EOL tegen de tijd dat de klant 'ja' zegt :). Zoals gezegd: ik breng de positieve kanten naar voren, maar ga absoluut niet overdrijven. Ja, ik zal zeggen dat we de beste software/service in de markt hebben, maar ga niet zeggen dat het een bedrijf helpt om 600% meer winst te maken. Inspelen op gevoel komt in mijn markt weinig voor. We zijn een redelijk kleine organisatie en ja, ik doe wel voorkomen of we een groter bedrijf zijn: gelikte layout, strakke brochures en nette teksten. Maar ik zeg het nergens!

De koppeling tussen IT en marketing: op zich is IT voor mij een hulpmiddel (in m'n werk dan): m'n pc moet het goed doen, ik heb Creative Suite nodig en voor mailingen gebruiken wij een externe leverancier. Hoe onze software precies werkt, is voor mij slechts den dele interessant: ik ga voor de highlights. Als een potentiŽle klant in gesprek is met ťťn van mijn collega's, zal dan precies bekeken worden wat voor die specifieke klant interessant en belangrijk is. De producten zijn zů breed, dat je nooit alles kunt zeggen. Dat hoeft ook niet: 70% van de opties zal voor 5% van de klanten interessant zijn.

@oohh: ik ben heeeeeel vreemd, hahahaha

@TIGER79: Absoluut met je oneens (hoewel ik mijn vrouw... naja, je begrijpt me ;) ). Ik denk dat de antipathie gebaseerd is op een aantal van mijn collega's in marketing. Als ik morgenochtend naar mijn lokale bankkantoor ga, word ik geholpen door een vriendelijke dame of heer, die mij duidelijk uitlegt welke mogelijkheden ik bij hen heb. Open, eerlijk en duidelijk. Op zich zijn zij ook onderdeel van het financiŽle stelsel, maar ze hebben hun eigen eer hoog te houden en zullen mij (waarschijnlijk) niet naaien.

Jij stelt het veel te extreem, in mijn ogen. Nee, ik overtreed in mijn ogen geen normen en waarden, probeer juist heel sociaal te zijn (ťťn van de kernwaardes van mijn werkgever!) en ben zeker niet alleen bezig met m'n eigen gewin. Ja natuurlijk wil het bedrijf elke order binnenhalen die ze kunnen, dat lijkt me goede bedrijfsvoering. In zekere zin is dat inderdaad met de klant naar bed gaan. Maar dan hoef je echt niet mensen tegen de haren in te strijken of het te doen omdat jij het wil. Bij normale sex, willen beide kanten het. Zo ook bij een overeenkomst met een klant.

Ik zie mezelf niet veel anders dan een softwareontwikkelaar (die zal ook niet breeduit roepen dat er een bug in z'n software zit als hij een klant voor zich heeft), een aannemer of een loodgieter. Ik zorg voor (hopelijk positieve) voor onze producten en diensten en doe daar door het positieve te benadrukken, zůnder dingen te zeggen die absoluut niet waar zijn.

Er is een aantal bedrijven waar ik (en vele merketeers met mij) niet wil/zal werken, vanwege hun walgelijke manier van marketing bedrijven. Dat die bedrijven het wel doen, betekent nog niet dat elke marketeer slecht is.

Tweakers.net gaat naar de Gamescon in Duitsland. Elke stand daar, van de kleinste tot de grootste, is opgezet/uitgevoerd door marketeers die waarschijnlijk allemaal dol zijn op de software die het bedrijf verkoopt. Zij willen graag jouw aandacht, door de game zo mooi mogelijk neer te zetten. Ondanks dat er wellicht bugs in zitten, proberen ze je toch over te halen. Zijn zij dan meteen vreselijke mensen? Ik vind van niet.

@Ample Energy: Nee, sorry. Goeiemochel is niet van mij. Dan had ik dit bericht wel vanaf de Bahama's gestuurd, hahahaha!

Uiteindelijk gaat het in de marketing om effectiviteit. Helaas zijn sommige bedrijven/bureaus daarin doorgeschoten door niet meer te letten op het beeld wat mensen bij je bedrijf krijgen. Ik walg bijvoorbeeld op die Vodafone-reclames waarbij een andere telecomaanbieder wordt opgebeld. Zo zijn er vele voorbeelden van reclames die ik vreselijk vind. Maar aan de andere kant van het spectrum staat Centraal Beheer Achmea: juweeltjes van goed doordachte reclames die (ook!) blijven hangen.

Het jammere is dat het grootste deel van de marketeers niet zichtbaar is. Waarschijnlijk zal niemand van jullie ooit iets onder ogen krijgen van wat ik gemaakt heb. De grote bomen vangen nu eenmaal nog steeds de meeste wind. Voor mij als persoon is dat jammer, erkenning is altijd leuk :). Maar dat zou betekenen dat ik mijn huidige werk moet opgeven en gaan werken bij een grote multinational. Resultaat: ik verlies de vrijheid die ik van mijn werkgever krijg, de geweldige collega's die ik heb. Ik moet volgens het stramien gaan werken dat iemand anders heeft bedacht, focusgroepen gaan beluisteren en elke dag tot op de honderdste procent nauwkeurig de ratings bekijken. Ik zou gek worden... Daarnaast staat ook mij tegen wat jullie hierboven vermeld hebben: de oneerlijkheid.

Wat ik eigenlijk wil zeggen: net als de typische nerd (al een maand ongewassen, zit alleen maar te gamen en heeft geen idee hoe buitenlucht ruikt) slechts voor een minimaal aantal mensen geldt, zijn er van die foute marketeers ook maar heel weinig.

Door Tweakers user Opinion, donderdag 26 maart 2015 07:13

Geweldig geschreven! Sowieso is het (positief) beÔnvloeden van je doelgroep een hele subtiele communicatieve kunst, iets wat ik altijd wel knap vind. Sommige mensen kunnen nog een baksteen verkopen voor een fortuin omdat ze de klant meer een droom verkopen dan een product. Is dat oplichterij? Natuurlijk niet.

Ik zal vast een hoop elende over mij heen krijgen door dit te zeggen, maar wat dat betreft doet Apple het echt heel goed. Gisteren nog hoorde ik iemand in de winkel die overduidelijk geen enkel verstand had van computers maar hij wist wel dat hij een Apple wilde.

Door Tweakers user -Bonalds, donderdag 26 maart 2015 12:01

Ach, een beetje fout zijn moet kunnen... toch?

:/

Door Tweakers user Pepehv, donderdag 16 april 2015 15:19

Grappig, je beschrijft ook precies mij. Blijkbaar toch niet zo vreemd dus?

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)